Nakupa nepremičnine se običajno veselimo, saj je povezan z našimi najpomembnejšimi življenjskimi cilji, predstavlja pomembno prelomnico in velikokrat obljublja spremembo življenjskega sloga. Gre za pomemben korak in odločitev, ki s seboj prinaša temeljit razmislek o naši prihodnosti, dvome in tveganja. Da bi bili na koncu z nakupom zadovoljni, moramo dobro razmisliti o tem, kaj potrebujemo in česa si želimo. Ob tem velja poudariti, da so naše želje običajno večje od finančnih sredstev, ki jih imamo na voljo za nakup, zato je dobro določiti prioritete in naša pričakovanja uskladiti s trenutnim stanjem na nepremičninskem trgu. 

V nadaljevanju si preberite, na kaj morate biti pri nakupu nepremičnine pozorni v posamezni fazi.

1. KORAK: Odločite se, kaj potrebujete in česa si želite!

Vprašanja, ki si jih velja zastaviti še preden se aktivno lotimo iskanja:

 • Kdo vse bo bival v nepremičnini? Pri tem seveda ne gre pozabiti na druge družinske člane in hišne ljubljenčke.
 • Kdaj se želim/moram v novo nepremičnino vseliti?
 • Na kakšen način mora nepremičnina podpreti moj življenjski slog? Omogoča druženja z veliko ljudmi? Mi nepremičnina ponuja prostor za obrtno dejavnost?
 • Je nepremičnina, ki jo želim kupiti, primerna tudi za življenjski slog, ki ga nameravam imeti v prihodnje? Ali lahko stanovanje oz. hišo kasneje spremenim v bivališče za družino?
 • Katere prostočasne aktivnosti so mi v veselje? Če radi kuhate, bo na vašem seznamu želja verjetno prostorna kuhinja z najnovejšimi gospodinjskimi aparati. Ljubitelji aktivnosti v naravi, pa si bodo verjetno zaželeli velikega vrta.
 • Kako daleč naj bo nepremičnina od trgovine, banke, šole in pomembne prometne infrastrukture?
 • Kaj pri trenutni nepremičnini najbolj pogrešate?
 • Si želite nove nepremičnine ali starejše, ki je potrebna obnove?
 • Koliko časa lahko namenim za vzdrževanje nepremičnine in njene okolice?

Kot namigujejo zgornja vprašanja je odločitev za nakup določene nepremičnine močno povezana s tem, kdo in kakšni so naši cilji in potrebe. Glede ključnega pomena tega koraka v procesu kupovanja vabljeni tudi k ogledu pogovora z enim izmed naših nepremičninskih agentov.

2. KORAK: Določite finančni okvir za nakup.

Preden se aktivno lotite iskanja nepremičnine na trgu morate skrbno načrtovati tudi finančni aspekt nakupa. Preveriti velja še posebej:

 • višino lastnih sredstev iz obstoječih prihrankov in naložb ter njihove likvidnosti;
 • kreditno sposobnost in aktualne pogoje kreditiranja s strani bank (ti se lahko v kratkem času znatno spremenijo, čemur smo priča še posebej v zadnjih letih);
 • vrednost in likvidnost lastne nepremičnine, v kolikor bo prodaja le-te pomenila vir sredstev za nov nakup.  

Če iskanje nepremičnine traja dlje časa, morate zgoraj navedene informacije preveriti večkrat. Pripravljena imejte likvidna sredstva za aro, ki se nakaže takoj. Ta v večini primerov znaša 10% dogovorjene kupnine.

3. KORAK: Iskanje, skrben pregled nepremičnine in nakup. 

Šele tretji korak procesa kupovanja nepremičnine predstavlja aktivno iskanje primerne nepremičnine na trgu. Pri tem morate biti pozorni tako na pravne kot tudi na dejanske vidike stanja nepremičnine, ki si jo ogledujete: leto izgradnje, leto obnove vitalnih elementov stavbe, morebitne adaptacije in dokumentacijo, če ta obstaja (zaradi morebitnega uveljavljanja reklamacij, če bi se naknadno pojavile)… Ker gre pri kupovanju nepremičnine zagotovo za eno vaših največjih investicij, priporočamo, da pri tem sodelujete s strokovnjaki.

V kolikor kupujete (in/ali prodajate) nepremičnino, smo Vam z veseljem na razpolago

Fotografije: Jure Porenta